Saturday, February 9, 2008

Tokyo Dining at Uchiyama – うち山

昨日、僕は還暦を迎えたので、カミさんと節目の食事をしようということになった。僕が一番落ち着ける食事処ということで銀座のうち山にした。普段は鯛茶漬けを食べに昼間良く足を運んでいる店だ。白木のカウンター席に座ると、目の前には土壁と濃赤褐色の漆棚がすっきりとモダンな侘び的空間を作り、腰の据わった落ち着きを醸し出す。カウンター越しに内山さんやスタッフが魚を捌くのを見ることは出来るが、厨房そのものは壁の背後にあって見えない。定番の焼きゴマ豆腐から始まり、白身魚の刺身、白魚の真丈、白子・蕪・コチ(だったかな?)の椀など、東京にいて関西レベルの味を楽しませてもらえるのが、いつもながら有り難い。あとは温泉にでも浸かれれば天国なのだが、草津へは連休入りしてから移動の予定だ。写真はナプキンとして供された手拭い。


Yesterday was my 60th birthday, and we my wife and myself had a celbration dine-out. I chose Uchiyama in Ginza as it is one of the best and most relaxing restaurants for me. I usually go there to have red snapper “ochazuke” lunch. In front of the counter seats is sand wall and dark-red laquer shelf to structure the modern and simple Japanese interior space, and we can see the chefs slicing some fish for preparation across the counter, but the real kitchen is hidden behind the wall. Here I can enjoy the authentic Kansai-quality even in Tokyo, and it is essential. After a pleasing dinner like this, I need nothing but hotsprings, so there we go to Kusatsu next morning!

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