Friday, January 18, 2008

Japanese Dining at Higuchi - 樋口

神宮前の樋口で食事。このお店の特長はアットホームな雰囲気だと思う。カウンター5席からは指示を飛ばしながら料理を続ける樋口さんと若い弟子の忙しい台所事情の全貌が目に入る。出てくる品々はどれも丁寧に作られて美味しい。華のある料理というよりどこか家庭料理の延長線上に位置しているような雰囲気を感じる。これはお店を家族で切り盛りしていることと無関係ではないように思う。 
今夜最も印象に残ったのは蟹、切り身魚の照り焼き、そしてほくほくに揚げた海老芋だった。我々が最後まで残った客だったので、樋口さんから鯛飯のおにぎりといううれしいおみやげを持たせてもらった。お酒6合ほど飲み二人で3万円でした。近くには私の贔屓にしているフレンチ、ラルテミス・ペティアントもある。



Dinner at Higuchi in Jingumae. This Japanese restaurant may be characterized for an “at-home” atmosphere. From the counter of 5 seats, all the progress of the chef Higuchi and a young assistant in the kitchen is visible in front of you. The dishes are prepared with great care and very enjoyable. They appear to me more like an ultimate extension of home cooking rather than florishing dinner.
The most impressive in this evening were crab meat, a barbecued slice of fish, and also fried Ebi-imo (shrimp-potato?) which was tasty, hot and mushy inside. We were the last to leave, and Higuchi-san the chef kindly handed us a pack of snapper rice-balls. It was a pleasing occasion and the cost for two of us including 1.5 bottles of Sake was 30,000 Yen. In this neighborhood is my favorite French restaurant, L’Artemis Pétillante by the way.

No comments: