Tuesday, August 17, 2010

Tokyo Summer – 灼熱の日

The heat in Tokyo is incessant. It hit 38.1 degrees Celsius in Nerima, Tokyo yesterday, and I was there unfortunately because my daughter’s family occupy my Zushi home to let the kids play in the pool and the beach with some of their friends this week, and in exchange I stay in our old house in Nerima.
It is said that the massive summer heat accumulated in the central Tokyo tends to be pushed up north by the wind from the sea: That is why Nerima and neighboring Saitama get heated. At 37 or 38 degrees, it is hard to breathe without an air-conditioner under the environment without much green, and thus everybody runs the air-conditioners to make the situation even worse. If you fail to pay the electricity fee, you won’t survive.
Because of this, my wine cellar box exceeded 20C and it didn’t get cooler, so I threw in some frozen coolants. A very tough summer for my wines, too.


昨日の練馬は気温が38.1°まで上がったが、折悪しく僕はそこにいた。逗子の住まいは娘家族が海やプールで遊ぼうと友人たちを引き連れて占拠しているので、入れ替わりに練馬の古巣に帰っていた。
東京都心で発生し空気中に放出される巨大な熱の固まりが海風で北に押され、練馬や隣接する埼玉が灼熱化するのだという。37、8度ともなると息苦しくてエアコンなしではこの緑の少ない環境にはいられないし、みんながそうだから悪循環を引き起こす。電気代が払えないと死にかねないと言うことだ。
その煽りで僕のワインセラーは20度を超えて温度がそれより下がらない。急ぎ冷却剤を放り込む。ワインにとっても厳しい夏だ。

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